Home ARCH TV: CTD-ILD Richtlijn

ARCH TV: CTD-ILD Richtlijn

Op woensdag 15 Mei vond de tweede uitzending van ARCH TV van dit jaar plaats! De laatste aflevering over de CTD-ILD richtlijn kunt u terugkijken via arch.nl: https://lnkd.in/e_TU43AF

Per uitzending staat één ziektebeeld uit het ARCH-portfolio centraal. Twee experts/tafelgasten geven uitleg en bespreken en bediscussiëren de meest recente publicaties.
Mareye Voortman geeft in deze aflevering o.a. een inleiding over CTD-ILD gegeven, de definitie van PPF (progressieve pulmonale fibrose) uitgelegd en wat we voor de patiënten met CTD-ILD met PPF kunnen betekenen. Daarnaast wordt uit de nieuwe American College of Rheumatology (ACR) richtlijn over CTD-ILD de screening uitgelicht en wat voor consequenties dit zal hebben voor de dagelijkse praktijk.

Eind 2023 is de ACR richtlijn voor behandeling van ILD in het kader van een systemische auto-immuunziekten online gepubliceerd. Voor het eind van dit jaat verwachten we de publicatie van de EULAR – European Alliance of Associations for Rheumatology richtlijnen over hetzelfde onderwerp. Eerder al, in 2022, publiceerde de ATS (American Thoracic Society) een richtlijn voor de klinische praktijk over de behandeling van SSC-ILD. En al in 2021 publiceerden de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (Dutch Society for Rheumatology) een gezamenlijk standpunt over het gebruik van fibroseremmers voor CT-ILD. Kortom, richtlijnen genoeg. Maar hoe verhouden deze richtlijnen zich tot elkaar? En hoe toepasbaar zijn de adviezen in de dagelijkse Nederlandse praktijk?
Jeska De Vries-Bouwstra neemt de recente richtlijnen door, met focus op de wetenschappelijke onderbouwing en toepasbaarheid in de Nederlandse praktijk.

We zien u graag terug bij ARCH TV!