Home Register

ARCH Register

Deze pagina is in aanbouw.


Introductie en Doel

Doordat systemische autoimmuunziekten zeldzaam zijn en de klachten van patiënt tot patiënt sterk kunnen verschillen komen patiënten vaak bij verschillende zorgverleners terecht, waardoor de behandeling ook kan verschillen. Door gegevens over het voorkomen van deze ziekten, de kwaliteit van leven van de patiënten, de gekozen behandelingen en het effect van die behandelingen te verzamelen kunnen wij meer kennis krijgen over de beste behandeling. Omdat de ziekten zeldzaam zijn willen wij deze gegevens uit heel Nederland, van verschillende ziekenhuizen en specialisten, bundelen. Met deze gebundelde gegevens kunnen wij meer inzicht krijgen in het beloop van zeldzame ziekten en de meest effectieve behandelingen. Deze kennis kunnen wij gebruiken om de medische zorg in Nederland voor mensen die aan deze aandoeningen lijden te verbeteren.

Het ARCH register is een medische databank die een verzameling van medische gegevens bevat. Registers worden door artsen en wetenschappers gebruikt om onderzoek te doen naar medische aandoeningen. Door gegevens van complexe en zeldzame aandoeningen te bundelen in een landelijk register kunnen wij onze kennis van deze aandoeningen en de zorg voor mensen met één van deze aandoeningen verbeteren. In het register wordt belangrijke informatie (bijvoorbeeld medische voorgeschiedenis, de uitslagen van onderzoeken en behandelingen) verzameld. Deze informatie wordt, met toestemming van de patiënt, in het ARCH register geregistreerd. De informatie die wordt ingevoerd in het register wordt al routinematig verzameld als onderdeel van de klinische zorg.

Dit register wordt gebruikt voor medisch onderzoek. Deze onderzoekers kunnen artsen, wetenschappers, gezondheidszorg- of overheidsorganisaties zijn. Het is ook mogelijk dat delen van dit register gedeeld worden met andere organisaties met registers van zeldzame aandoeningen, met farmaceutische bedrijven of met patiëntenorganisaties. Met toestemming van de patiënt kunnen de gecodeerde gegevens die in het register worden opgenomen gedeeld worden met andere instellingen en/of bedrijven. Daarnaast sluit het resister goed aan bij het Europese register voor ANCA-vasculitis (FAIRVASC, https://fairvasc.eu/), en hetzelfde model kan ook gebruikt worden voor andere systemische auto-immuunziekten, zoals bijvoorbeeld het syndroom van Sjögren.

Wie komt in aanmerking?

  • U heeft een zeldzame systemische auto-immuunziekte
  • U bent onder behandeling voor deze ziekte in een van de deelnemende ziekenhuizen

Wat wordt van patiënten verwacht?

Uit het dossier worden gegevens over de betreffende ziekte gehaald die zijn verzameld tijdens de behandeling. Ook wordt etniciteit gedocumenteerd, omdat dit invloed kan hebben op uw ziektebeloop. Er worden geen extra onderzoeken verricht anders dan de onderzoeken die zijn afgesproken tussen behandelaar en patiënt. Als de patiënt ervoor kiest dat de gegevens in het register worden opgenomen kan de patiënt deze gegevens ook bekijken nadat zij in het register zijn ingevoerd. Daarnaast kan het zo zijn dat de patiënt ook de mogelijkheid krijgt om eigen ervaringen in te voeren, door middel van het invullen van vragenlijsten. Hiervoor is het nodig om een e-mailadres op te geven zodat de patiënt toegang heeft tot het eigen dossier in het register. Er worden geen extra onderzoeken of testen gedaan.

Wat zijn de mogelijke nadelen en risico’s van het register?

Aan het verzamelen van gegevens zijn geen risico’s verbonden. Deelname verplicht nergens toe. Het register staat op een beveiligde server in het academisch ziekenhuis in Leiden (LUMC). In het register zijn alleen gecodeerde gegevens opgeslagen. Met deze gegevens is het niet mogelijk om een persoon te identificeren.

Welke gegevens worden bewaard?

Voor dit register worden verschillende gegevens verzameld, gebruikt en bewaard. Dit betreft algemene gegevens zoals leeftijd en geslacht, en gegevens over de aandoening, zoals duur van de klachten, datum van diagnose, bloeduitslagen en behandeling.

Heeft u vragen?

Bij vragen kunt u contact opnemen met de onderzoeker. Voor onafhankelijk advies over meedoen aan dit register kunt u terecht bij de onafhankelijke arts in het LUMC, dr. Floris van Gaalen, reumatoloog. Hij weet over het bestaan van het register, maar is niet betrokken bij het register. Indien u klachten heeft over het register, kunt u dit bespreken met de onderzoeker of uw behandelend arts. Wilt u dit liever niet, dan kunt u zich wenden tot de klachtenfunctionaris.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het onderzoeksteam:

 

 

drs. Katie van der Wouden

(katie@arch.nl)

 

 

 

dr. Jeska de Vries-Bouwstra

(wetenschap@arch.nl)